CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın: Yasal düzenlemeye gerek yok
CHP Kümelenme Başkanvekili Gökhan Günaydın, “Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunmasıyla ilgili olarak ortaya çıkan krizle ilgili bir yasal düzenlemeye gerek olduğunu düşünmüyorum. Kim diyor ki, Anayasa Mahkemesi kararları kesindir diye bir yasa çıkaralım. Peki, Anayasa’da var.” Aslında diyor. Hangi yasayı çıkaracağız? Dolayısıyla konu bir yasama faaliyeti değildir. Ama milletin iradesinin TBMM’de ortaya çıkmasıyla, konunun ortak bildiriyle hayata geçirilmesiyle sorunun aşılabileceği kanaatindeyim. Bunu söylerken AKP ve MHP blokunun iradesinin Meclis’te olup olmadığını, yoksa yürütmenin egemenliği altında mı olduğunu merak ediyorum. Öyle olmadıklarını hep birlikte göreceğiz” dedi.
CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, TBMM’de basın toplantısı düzenledi. Günaydın, Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin TİP Hatay Milletvekili Can Atalay hakkındaki kararının ardından Anayasa Mahkemesi’nde yaşanan tartışmaya ilişkin; TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’un ise olayı görmezden geldiğini söyledi.
Günaydın, hükümetin yerel seçimler öncesinde anayasa değişikliği yapmaya çalıştığını belirterek, “‘Bu krizi anayasa değişikliğiyle çözmeye çalışacağız’ demenin bu konuyu çıkmaza sokmak anlamına geldiği açıktır. Ne olması gerekiyor? Yapıldı mı? Cumhurbaşkanının buraya müdahale etmesi gerekiyor. Bu geçmişte de oldu. Bir devlet krizi çıkarsa, Cumhurbaşkanı “Muhalefet parti liderlerini toplar ve bu konuda karar verir. Bunu ancak tarafsız bir başkan yapabilir” dedi.
Türkiye’nin ekonomik durumunu hatırlatan Günaydın, “Maalesef bu durumun konuşulması dahi mümkün değil. 10 Kasım 2023 tarihinden itibaren emeklilere yönelik ayrımcı uygulamayı Anayasa Mahkemesi’ne taşıdık. Bunu bir kez daha emekli vatandaşlarımıza belirtmek istiyorum. Her gün bize ulaşıp bu haksızlığı dile getiriyorsunuz, “Söyleyin” diyorlar, 16 milyonu aşkın emeklinin yarısı 7 bin 500 lirayla karınlarını doyurmaya çalışıyor, onlara vereceğiniz 5 bin lira ikramiyeden onları mahrum ediyorsunuz. 100. yıl dönümünde geçimlerini sağlayamadıkları için çalışmak zorunda kalan emeklilerin sayısının artması bu kabul edilebilir bir şey değil.” söz konusu.
Günaydın, hükümetin Gazze’deki insanlık dramına ilişkin mitingler yapmaktan başka bir şey yapmadığını belirtti. Günaydın, İsveç’in NATO üyeliği konusunun TBMM’ye gönderildiğini, İsveç’in NATO üyeliğinin onaylanması için AKP ve MHP’nin oylarının yeterli olduğunu belirtti. “Dışişleri Komisyonu’nda ne yaptılar? Bu kararı erteleme kararı aldılar. Ne ertelenmeli?” “Ya reddedersiniz, ya da kabul edersiniz. AKP ve MHP bu konuyu konuşmadı mı? Bu konuda anlaşmaları yok mu?” diye sordu.
“İKTİDAR BLOKUNUN İŞİDİR”
Günaydın, Hrant Dink’in katili Ogün Samast’ın serbest bırakılmasını da değerlendirerek, “Önemli olan Ogün Samast’ın arkasındaki derin devlet ilişkilerinin ortaya çıkarılmasıdır. Ancak infaz hukukundan tutun da birçok alanda beceriksizliklerin olduğu görülüyor. Bu derin devletin araştırılmasına.” Günaydın, vatandaşlardan infaz kanununun değiştirilmesi yönünde talep geldiğini de belirterek, “İnfaz kanunundaki çarpıtmalar dahil bunların tamamı sadece iktidar bloğunun işidir. Biz ana muhalefet olarak devam edeceğiz. her türlü çabayı sarf etmek.”
Günaydın basının sorularını da yanıtladı. Günaydın, yargı krizine ilişkin yasal bir düzenlemeye gerek olmadığını, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin krizin çözümü için ortak iradeyle çağrı yapabileceğini belirterek, “Yargı kriziyle ilgili yasal bir düzenlemeye gerek olduğunu düşünmüyorum. Kriz çıkıyor, Anayasa Mahkemesi kararları kesin olduğu için yasa çıkaralım diyenler var.” Aslında Anayasa’da yazıyor. Hangi kanunu çıkaracağız? Dolayısıyla konu yasama faaliyeti değildir. Ancak Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde ortaya çıkacak halkın iradesi ve ortak bildiriyle sorunun aşılabileceğine inanıyorum. Bunu söylerken AKP ve MHP bloğunun Meclis’te iradesinin olup olmadığını soruyorum. “Yürütmenin egemenliği altında olup olmadıklarını her zaman birlikte göreceğiz” dedi.